EN  RU

Chinuri : Gruzijas dzirkstosais vins

Nosaukums "Chinuri" ir atvasināts no vārda chinebuli, kas gruzīnu valodā nozīmē "izcils". Tas attiecas uz vīnogu izcilības reputāciju izskata, krāsas un garšas ziņā. Chini nozīmē arī "sarkanzaļš", kas atbilst sarkani dzeltenzaļajam sārtumam, un vīnogas kļūst nogatavošanās laikā. Daži vīndari pat sauc Chinuri par "Chinebuli".

Chinuri ir viena no svarīgākajām balto vīnogu šķirnēm, kas pieder pie Kartli, lai gan to audzē arī Kahetijā. Tā kā tai dabiski ir tik augsts skābums, Chinuri ir īpaši slavens ar izcilu dzirkstošo vīnu pagatavošanu. Jo īpaši to izmanto dzirkstošajā ACVN Atenuri, kur Chinuri ir sajaukts ar citām baltajām vīnogām, īpaši Goruli Mtsvane un Aligoté.

Alternatīvi, Chinuri novāc pāris nedēļas pēc tam, kad no dzirkstošajam vīnam paredzētajām vīnogām var pagatavot negāzētu vīnu. Šiem baltumiem ir mērens alkohola līmenis un kraukšķīgs, mutē laistošs skābums neatkarīgi no tā, vai tie ir fermentēti Qvevri vai tvertnē. Kā dzirkstošais vīns vai Eiropas tvertnes stilā ražots Chinuri ir elegants ziedu, augu aromāts ar bumbieru un dzeltenu augļu notīm. Qvevri Chinuri ir vairāk tanīns un muskuss, ar žāvētu augļu garšu un koncentrētāku augu sarežģītību. Chinuri arī īpaši izmanto dzintara vīnu ražošanā Qvevri.

Chinuri ir vērts nogaršot ikvienam, kam patīk sarežģīti baltvīni. Piemēri ir pieejami no vairākiem tiešsaistes mazumtirgotājiem, tostarp Noble Green, Caps and Taps un VSF.