Warning: Unterminated comment starting line 126 in /home/gruzijas/public_html/wp-content/themes/gw/functions.php on line 126
Gruzijas vīnogu šķirnes : Gruzijas Vīni
   
 EN  RU

Gruzijas vīnogu šķirnes

Gruzijas vietējo vīnogu šķirņu nosaukumos bieži ir iekļauta konkrēta norāde uz to izcelsmi vai kādām tām raksturīgajām pazīmēm. Neraugoties uz to, ka Gruzija ir mājas vismaz 525 dažādām vīnogu šķirnēm (Ketshoveli u.c. 1960), lauksaimniecības kolektivizācija Staļina režīma laikā un vēlāk arī Gorbačova pretalkohola kampaņas 20. gs. astoņdesmitajos gados izraisīja šo plašo vietējo plantāciju likvidāciju.
Šobrīd, kad tikai aptuveni 45 šķirnes tiek izmantotas pašreizējā komerciālajā ražošanā, Gruzijas valdība veic saskaņotus pasākumus, lai palielinātu ģenētisko daudzveidību valsts vīna dārzos. Papildus akadēmiskajam darbam, lai audzētu un izpētītu daudzas tagad neskaidras šķirnes, valdība 2014. gadā ir uzsākusi programmu, lai veicinātu un atbalstītu vairāk aizmirsto šķirņu stādīšanu. 2014. gada vasarā Valsts vīna aģentūra iedalīja 7000 vīnogulāju stādu dažādiem audzētājiem, plānojot vīnogulāju stādu skaitu palielināt līdz 70 000.

Baltās vīnogas

Goruli Mtsvane

Balto vīnogu šķirne, kas nāk no Kartlijas reģiona un nogatavojas vēlu. No šīm vīnogām tiek gatavoti ļoti spirgti un uzmundrinoši vīni ar laima, savvaļas ziedu un pavasara medus aromātu. Šķīrni Goruli Mtsvane sajaucot kopā ar šķirnes Chinuri vīnogām, tiek iegūts dzirkstošs vīns ar īpaši tam raksturīgu aromātu.

Kisi

Gruzijas balto vīnogu šķirne, kas aug Gruzijas austrumos. Gan klasiskajiem (Eiropas), gan tradicionālajiem Kahetijas (Kvevri) vīniem, kas darīti no šķirnes Kisi vīnogām, ir neaizmirstami aromāti un garšas. Labākās mikrozonas ir reģioni ap Telavi, Kvareli un Akhmeta. Šīs vīnogas ir visvairāk izplatītas ciema Maghraani apkārtnē Akhmeta reģionā. No Kisi vīnogām pagatavotajam tradicionālajam Kahetijas vīnam piemīt nogatavojušos bumbieru, samteņu, tabakas un valriekstu aromāti.

Tsitska

Gruzijas balto vīnogu šķirne, kas pieder pie Imeretijas iezemiešu vīnogu šķirņu dzimtas. Šķirnes Tsitska vīnogas nogatavojas vēlu, un no tām tiek iegūti gaiši, salmu krāsas vīni ar zaļganiem toņiem, kam raksturīgi augu aromāti ar bumbieru, citrona, medus un melones akcentiem.

Krakhuna

Balto vīnogu šķirne, kas nāk no Kartlijas reģiona, kur tā ir ļoti izplatīta. Šķirne Krakhuna nogatavojas vēlu un ir ļoti ražīga. Zaļas vai salmu krāsas vīni, kas izceļas ar maigumu. No šīm vīnogām tiek darīti arī dzirkstošie vīni. Tiem piemīt savvaļas piparmētru un meža (savvaļas) bumbieru akcenti.

Krakhuna

Gruzijas balto vīnogu šķirne, kura nogatavojas vēlu un no kuras tiek ražoti vieni no stiprākajiem un spēcīgākajiem lmeretijas baltvīniem. Vīnos, kas ražoti no šķirnes Krakhuna vīnogām, ir augsts alkohola saturs, tie ir salmu krāsā ar zeltainu saules gaismas nokrāsu, un tiem piemīt nogatavojušos augļu (piemēram, aprikožu vai banānu) un medus aromāts.

Tsolikouri

Gruzijas balto vīnogu šķirne, kas pieder pie Imeretijas iezemiešu vīnogu šķirņu dzimtas, kas ir otrā visizplatītākā vīnogu šķirne pēc Rkatsiteli. Tāpat kā šķirne Imereti, šķirne Tsolikouri aug Rača-Lečhumi, Gurijas, Samegrelo, Adžārijas un Abhāzijas reģionos. Tsolikouri nogatavojas vēlu, un no tās iegūst gaišus, salmu krāsas vīnus ar citrusaugļu, balto plūmju, dzelteno augļu (piemēram, mušmalas) un ziedu aromātu. No šķirnes Tsolikouri darīties vīni ir piesātinātāki nekā gatavotie no šķirnes Tsitska.

Rkatsiteli

Balto vīnogu šķirne, ko varētu saukt par tradicionālo Kahetijas vīna šķirni. Šī šķirne pieder pie Kahetijas vīnogu šķirņu dzimtas, tomēr tā ir ļoti izplatīta visos Gruzijas reģionos, kā arī ārzemēs. Dažādos Kahetijas vīna reģionos šī vīnogu šķirne nogatavojas laika periodā no septembra vidus līdz oktobra vidum. No šķirnes Rkatsiteli vīnogām tiek darīti šādi augstas kvalitātes, klasiskie (Eiropas) un tradicionālie Kahetijas (Kvevri) vīni: galda vīns, reģionālais vīns un kontrolvīni. Šķirnes Rkatsiteli vīnogas ļoti bieži tiek jauktas kopā ar šķirnes Mtsvane Khakhuri vīnogām.

Chinuri

Balto vīnogu šķirne, kas nāk no Kartlijas reģiona un nogatavojas vēlu. No šīm vīnogām tiek gatavoti ļoti spirgti un uzmundrinoši vīni ar laima, savvaļas ziedu un pavasara medus aromātu. Šķirni Goruli Mtsvane sajaucot kopā ar Činuri vīnogām, tiek iegūts dzirkstošs vīns ar īpaši tam raksturīgu aromātu.

Khikhvi

Gruzijas balto vīnogu šķirne, kas pēc tās ģeogrāfiskā izvietojuma pieder Kahetijas balto vīnogu šķirņu dzimtai. Tās nogatavošanās laiks ir no septembra pirmajām dienām līdz septembra otrajai pusei. No šķirnes Khikhvi vīnogām tiek ražoti ļoti izcili klasiskie (Eiropas) un tradicionālie Kahetijas (Kvevri) vīni. Eiropas vīnā, kas izgatavots no šķirnes Khikhvi vīnogām, īpaši jūtams ir eksotisko augu, piemēram, buksusa aromāts, turpretī tradicionālajam Kahetijas vīnam, kas ražots no šķirnes Khikhvi vīnogām Kvevri traukos, parasti mēdz būt nogatavotiem augļiem vai žāvētiem dzeltenajiem augļiem raksturīgi toņi.

Mtsvane Kakhuri

Gruzijas balto vīnogu šķirne, kas pēc ģeogrāfiskā izvietojuma pieder pie Kahetijas vīnogu šķirņu dzimtas. Kahetijas vīna dārzos šīs vīnogas savas gatavības augstāko pakāpi sasniedz septembra otrajā pusē.No šķirnes Mitsvane Kakhuri vīnogām tiek darīti šādi augstas kvalitātes, klasiskie (Eiropas) un tradicionālie Kahetijas (Kvevri) vīni: galda vīns, reģionālais vīns un kontrolvīni. Labākās mikrozonas ir Manavi, Kondoli Tsinandali, lkalto, Ruispiri, Zemo Hodašeni, Napareuli, Saniore, Artana un Ahmeta. Šim vīnam raksturīgi vīnogulāju dārza persiku un ziedošu augļu koku akcenti, kā arī minerālu notis.

Sarkanās vīnogas

Usakhelouri

Gruzijas sarkano vīnogu šķirne, kas plaši izplatīta Lečhumi reģiona Tsageri rajonā. Nogatavojas vēlāk nekā vidēji vēlīnas šķirnes, vīnogas sāk nogatavoties septembra beigās. Raža mēdz būt neliela. No šķirnes Usakhelouri tiek darināti cieņas vērti dabiski pussaldie un sausie vīni ar ļoti bagātīgiem augļu aromātiem.

Chkhaveri

Gruzijas rozā vīnogu šķirne, kas galvenokārt sastopama Kurijā. Chkhaveri ir bijusi maghlari (t.i., paredzēta audzēšanai augstu virs zemes) vīnogu šķirne agrīnā vīnkopības periodā Gruzijā. Nogatavojas ļoti vēlu. Kurijā šīs vīnogas nogatavojas novembra otrajā pusē, un to raža ir neliela. Vīni, kas ražoti no šķirnes Chkhaveri vīnogām, ir salmu, gaiši rozā vai dzintara krāsā. No šķirnes Chkhaveri vīnogām tiek darīti maigi un harmoniski vīni ar augstu alkohola saturu un ar persiku vai balto augļu aromātu, lieliski sajaucot kopā saldo un skābo garšu. Labākie Chkhaveri vīni tiek darīti ciemos Sačamiaseri, Bukistsihe, Askana, Bahvi, Otshana, Šemokmedi.

Tavkveri

Sarkano vīnogu šķirne no Kartlijas reģiona, plaši izplatīta Iekšējās Kartlijas reģionā. No šķirnes Tavkveri vīnogām tiek darīti interesanti sausie sarkanvīni vai rozā vīni ar savvaļas rožu un sarkano augļu aromātu.

Krakhuna

Gruzijas sarkano vīnogu šķirne, kura nogatavojas vēlu un no kuras tiek darināti vieni no stiprākajiem un piesātinātākajiem Imeretijas vīniem. No šķirnes Krakhuna vīnogām darītie vīni ir ar augstu alkohola saturu, tie ir salmu krāsā ar zeltainu saules gaismas nokrāsu, un tiem ir nogatavojušos augļu (piemēram, aprikožu vai banānu) un medus aromāti.

Ojaleshi

Gruzijas sarkano vīnogu šķirne, kas plaši izplatīta Mingrelijā. Ojaleshi ir bijusi maghlari (t.i., paredzēta audzēšanai augstu virs zemes) vīnogu šķirne agrīnā vīnkopības periodā Gruzijā. Nogatavojas ļoti vēlu. Labākās Ojaleshi vīnogas ir atrodamas Martvili un Senaki rajonos. Nogatavojas ļoti vēlu. Samegrelo vīnogas sāk nogatavoties novembra vidū, un tā var ražot līdz decembra pirmajai pusei. No šķirnes Ojaleshi vīnogām tiek darīti pussaldie un sausie sarkanvīni, piešķirot vīniem pārsteidzošu dziļumu un raksturu. Labākais Ojaleshi vīns tika darīts Martvili rajona ciematos, piemēram, Salhino, Tamakoni Nahunao, Abedati utt.

Dzelshavi

Tiek uzskatīts, ka tā ir viena no Gruzijas arhaiskākajām vīnogu šķirnēm, Dzelshavi galvenokārt aug Račas un Imeretijas reģionos. Vīni, kas izgatavoti no šīs šķirnes, parasti ir ļoti maigi un gaisīgi, taču var pagatavot arī dzīvīgus un ļoti skābus vasaras vīnus.

Aleksandrouli

Račas reģiona sarkano vīnogu šķirne, kas galvenokārt ir atrodama šajā pašā reģionā. Nogatavojas vēlāk nekā vidēji vēlīnas vīnogu šķirnes. Vīni, kas ražoti no šķirnes Aleksandrouli vīnogām, ir sausi vai pussaldi un pārsteidzoši maigi, ar aveņu un melno ķiršu aromātu.

Otskhanuri Sapere

Gruzijas sarkano vīnogu šķirne, kura ir plaši izplatīta Imeretijas reģionā un nogatavojas laika periodā no oktobra vidus līdz oktobra beigām. No šķirnes Otskhanuri Sapere vīnogām darītie vīni ir spilgtā aveņu krāsā. Jauniem vīniem piemīt spēcīgas augu notis un nedaudz rupja garša, bet izturētie vīni iegūst dziļu un elegantu aromātu un bagātīgu, un ilgi sajūtamu garšu.

Saperavi

Gruzijas sarkano vīnogu šķirne, ko var atrast katrā Kahetijas vīndarīšanas reģiona vīna dārzā, kā arī gandrīz visos pārējos Gruzijas reģionos. Šķirnes Saperavi vīnogas ir sastopamas arī ārzemēs. Kahetijas vīndarīšanas reģionā šīs vīnogas nogatavojas septembra otrajā pusē, bet tās novāc līdz oktobra otrajai pusei. No šķirnes Saperavi vīnogām tiek darīti augstas kvalitātes sausie sarkanvīni ar lielu nogatavošanās potenciālu. Saperavi vīnogas izmanto arī saldo, pussaldo un rozā vīnu darīšanā. Vislabāko vīnu no Saperavi vīnogām var iegūt, ja vīnogas novāktas Mukuzani-Ahašeni, Hašmi,Kindžmarauli, Napareuli, Kvareli un Kondoli.

Shavkapito

Viena no Kartlijas vīnogu šķirņu dzimtas iezemiešu šķirnēm, plaši izplatīta Iekšējās Kartlijas reģionā. Nogatavojas vēlu. No šķirnes Shavkapito vīnogām tiek darīti stipri, piesātināti vīni ar augu un ogu (piemēram, ar nogatavojušos Karneļa ķiršu) aromātu.