EN  RU

Gruzīnu Virtuves Meistardarbi – čkmeruli cicila

Viens no maniem iemīļotākajiem gruzīnu virtuves ēdieniem – čkmeruli cicila. Cicila – tas ir cālis, čkmeruli – no „čkmeri”, vietas nosaukuma, kur bija izdomāta recepte. Tas nozīmē, ja jūs teiksiet cālis čkmerski gaumē vai Cālis čkmeruli, tad būsiet pavisam tuvu patiesībai. Taču atgriezīsimies pie cāļa, ja cāli neatradīsiet, noderēs arī vistiņa. Recepte pavisam vienkārša un gatavošanas ziņā līdzinās labi zināmajam cālim „tabakā”, taču šeit cālis gatavojas saldajā krējumā ar ļoti bagātīgi pievienotu ķiploku. Rezultātā vistiņa sanāks sulīga, saldais krējums sajauksies ar cepšanas laikā iztecējušajām sulām, ķiploku un zaļumiem (kur jūs esat redzējuši gruzīnu virtuvi bez zaļumiem?), ļaujot mums iegūt vienreizēju mērci. Šādā mērcē ir pieņemts mērcēt svaigu lavašu, tāpēc pacentieties arī tādu sameklēt.

Izšķīdinām 3-os litros ūdens 100 gramus sāls. Sagriežam vistu lielos gabalos un paturam marinādē 2 stundas. Izņemam gabalus no marinādes. Nosusinām ar virtuves dvieli un ierīvējam ar garšvielu maisījumu. Pannā izkausējam saldkrējuma sviestu, un uz lielas uguns strauji apcepam vistas gabalus, līdz tie iegūst zeltainu garozu. Liekam apceptos gabalus uz atsevišķa trauka. Eļļu un sulas, kas palikuši pāri pēc vistas cepšanas, izkāšam (lai mērce sanāktu maiga un zeltītaina). Tad to lejam atpakaļ pannā un pievienojam sagrieztu ķiploku. Uzkarsējam to un pārlejam ar saldo krējumu. Liekam cāļa gabaliņus atpakaļ pannā un sutinām 20 minūtes.

Pasniedzam dziļā traukā (Gruzijā pasniedz keramikas pannās – keci), bagātīgi pārlejot ar mērci un apbārstot ar sīki sagrieztiem pētersīļiem.