Gruzīnu Virtuves Meistardarbi – dolma
Aicinām ļauties Gruzijas meistardarbam kulinārijā – dolma. Dolma jeb vīnogu lapu tīteņi ir sautēti gaļas, parasti jēra, rullīši, kas ietīti vīnogulāju lapās. Kā piedevas var būt pievienoti dažādi dārzeņi, piemēram, sīpoli, baklažāns, tomāti, sarkanie pipari un cukīnī. Vīnogulāju lapu vietā dažreiz izmanto arī kāpostu lapas, bet gaļas vietā var lietot rīsus. Ēdiens tiek ēsts gan karstā, gan aukstā veidā kā uzkoda.
Sastāvdaļas:
• 700 g maltās gaļas
• 20 lielas vīnogu lapas
• 1 sīpols
• 4 ķiploka daiviņas
• 60 g fetas vai cita svaigā siera
• 1 ēdamkarote sasmalcinātu piparmētras lapiņu
• 1 ēdamkarote sasmalcināta oregano • sāls, malti melnie pipari • olīveļļa • citrons pasniegšanai
• veidne cepšanai
Mērcei:
• 200 ml skābā krējuma
• 2 ķiploka daiviņas
• 1 neliela buntīte zaļumu (kinza vai pētersīļi)
• sāls, malti melnie pipari
Pagatavošana:
1. Sīpolu un ķiploka daiviņas notīra un smalki sakapā. Pannā uzkarsē eļļu. 2-3 minūtes apcep sīpolus, līdz tie kļūst caurspīdīgi. Pievieno ķiplokus. Visu nedaudz pacep.
2. Gaļu samīca, pievienojot sāli un piparus. Tad, nepārtraukti maisot, to apcep uz pannas.
3. Apcepto gaļu liek bļodā, pievieno saceptos sīpolus un ķiplokus, kubiciņos sagrieztu sieru, piparmētru lapiņas un oregano. Visu samaisa.
4. Vīnogu lapas noskalo, nosusina, nokniebj kātiņus un kārto uz galda ar lapu spīdīgo pusi uz leju. Uz katras lapas liek 1-2 ēdamkarotes pildījuma un izklāj pa lapu, atstājot brīvas malas. Lapu malas aizloka un, sākot no apakšējās malas, satin tīteņus.
5. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 °C. Cepamajā veidnē ielej 2- 3 ēdamkarotes ūdens, liek tīteņus ar satīto malu uz leju, lai tie nevērtos vaļā.
6. Tad tīteņus apsmērē ar olīveļļu un cep 5-10 minūtes. Ja cepamajai veidnei ir vāks, tad cepšanas laikā var to uzlikt.
7. Tīteņus pasniedz karstus ar svaigām citrona šķēlītēm un krējuma-zaļumu mērci. To pagatavo, krējumam pievienojot svaigu, sasmalcinātu kinzu vai pētersīļus pēc izvēles, sasmalcinātus ķiplokus, sāli un piparus pēc garšas.