Gruzīnu Virtuves Meistardarbi – harčo
Sildoša un tumīga harčo zupa ir īstens gruzīnu virtuves šedevrs – aromātisks liellopa buljons, papildināts ar plūmju vai tomātu skābenumu, kas patīkami kontrastē ar valriekstu garšu un aromātiskiem garšaugiem. Kas gan var būt labāks par šo? Pagatavot šo zupu mājās ir vienkāršāk par vienkāršu!
Kaut tradicionāli harčo gatavošanai tiek izmantota jēra vai liellopa gaļa, laika ekonomijas nolūkos vari izmantot vistas gaļu, saīsinot procesu vismaz par pusotru stundu, jo vistas gaļas gabaliņi būs gatavi daudz ātrāk, it īpaši, ja iepriekš tos apcepsi.
Zupai īpašu smeķi piešķir grauzdēti, sasmalcināti valrieksti un plūmju mērce tkemali, bet to droši vari aizstāt ar tomātu mērci, kečupu vai tomātu pastu. Savukārt kinzas vietā, ko gruzīni harčo gatavošanas nobeigumā dāsni pievieno zupai, vari izvēlēties kapātus pētersīļus, baziliku vai hmeli-suneli garšvielu maisījumu. Asuma pieregulēšanai izmanto kādu karoti adžikas vai smalki sakapātu čili piparu.
Svarīgi ir nepārcensties ar rīsu pievienošanu – ar pāris saujām graudiņu, kas iepriekš pārlieti ar aukstu ūdeni un kādu laiku mērcēti, būs gana, pretējā gadījumā tumīgās harčo zupas vietā iegūsi biezu putru.
Uz smalkās rīves sarīvēti vai caur spiedi izspiesti ķiploki harčo padarīs īpaši aromātisku, vien ņem vērā, ka tie jāiemaisa zupā tikai tad, kad katliņš nocelts no uguns. Kad zupa gatava, lej to bļodiņās un pasniedz ar krāsnī uzsildītu biezo lavašu.
Sastāvdaļas:
500 g liellopa vai jēra gaļa
¾ glāze rīsi
1 gab. sīpols
1 gab paprika
2 gab. tomāti
4 gab. ķiploka daiviņas
sāls
malti melnie pipari
lauru lapas
hmeli-suneli
tkemali
kindza
pētersīļi
selerijas
Pagatavošana:
1. Gaļu sagriež gabaliņos, pārlej ar aukstu ūdeni, uzvāra, noputo un vāra 30-40 minūtes.
2. Pievieno iepriekš nomērcētus rīsus, smalki sagrieztus un viegli apceptus sīpolus, tomātus vai tomātu pastu un papriku.
3. Zupu vāra, līdz rīsi un gaļa mīksta.
4. 5 minūtes pirms vārīšanās beigām pievieno sāli, maltus melnos piparus, lauru lapas, izspiestus ķiplokus, hmeli-suneli, tkemali un smalki sagrieztus zaļumus: kindzu, seleriju un/vai pētersīļus.
Lai labi garšo!