Gruzīnu Virtuves Meistardarbi – lobiani
Viena no gruzīnu varenākajām spējām ir spēja izbaudīt – sauli, ainavas,vīnu, kopā būšanu un, protams, ēdienu. Aicinām ļauties Gruzijas meistardarbam kulinārijā – lobio brālītim lobiani.
Sastāvdaļas:
* 500 gr pupiņas, kas izmērcētas visu nakti
* 2 lauru lapas
* 1 kilograms kviešu miltu
* 3 gr sausa aktivēta rauga
* 120 ml remdena ūdens
* 1,5 gr cukura
* 600 ml ūdens
* 60 ml pārtikas eļļas
* 1 vidēji dzeltens sīpols kubiņos
* 15 gr Svaneti sāls
* sāls pēc garšas
* pipari pēc garšas
* 1 ola
Pagatavošana:
Pupiņu pagatavošanai:
* Vāra pupiņas ūdenī ar divām lauru lapām, līdz tās ir mīkstas.
* Pupiņas notecina sietiņā.
Mīklas pagatavošanai:
* Sajauc raugu, ūdeni un cukuru un ļauj nosēsties 10 minūtes.
* Bļodā ielej miltu un rauga maisījumu, samaisa to. Tad iemaisa pārējo ūdeni.
* Kad mīkla ir izveidojusies, izņem to no trauka un mīca uz miltiem apbērtas virsmas.
* Kad mīkla ir elastīga, izveido četras mīklas bumbiņas, pārklāj bumbiņas ar eļļu un atstāj pārklātā bļodā, lai tā paceltos. Garšvielu pievienošana pupiņām:
* Pupiņas sasmalcina ar kartupeļu drupinātāju, lai tās ir nevainojami gludas.
* Uz lielas pannas apcep sīpolus līdz tie ir gandrīz brūni, pievieno pupiņas, sāli un piparus. Pievieno Svaneti sāli (pēc izvēles). Gatavo uz mazas uguns apmēram piecas minūtes.
* Kad pupiņas ir atdzisušas, no tās izveido mazas bumbiņas.
Pīrāga pagatavošana:
* Katru mīklas bumbiņu izlīdzina ar rokām mazās plāksnēs, nevis ar rullīti. Pārliecinās, ka mīkla ir visbiezākā vidū.
* Kad ir uztaisīts apmēram 10 collu disks, liek tā vidū pupiņu bumbiņu un mīklas malas saloka kā klimpu. Saspieš centru un izlīdzina pupiņu masu.
* Sadur plāceņa augšpusē caurumiņus ar zobu bakstāmo.
* Noslaka plāceņa augšu ar olu baltumu.
* Cep 195 ° C apmēram 20 minūtes vai līdz plācenis ir brūns.