Gruzīnu Virtuves Meistardarbi – lobio
“Lobio”, kas tulkojumā nozīmē “pupiņas” ir īsta gruzīnu virtuves klasika, kas ir ne tikai sildoša un sātīga, bet arī, starp citu, veģetāra. Katrā gruzīnu ģimenē ir sava iecienītā recepte, taču pašā pamatā šim ēdienam ir sarkanās pupiņas, sīpoli, ķiploki un, protams, dažādas īpaši Gruzijai raksturīgas garšvielas.
Sastāvdaļas:
• 300 g sarkanās pupiņas
• 3 sīpoli (vidēja lieluma)
• 5 lielas ķiploka daiviņas
• 150 g sviesta
• olīveļļa vai kāda cita eļļa – pāris ēdamkarotes
• garšvielas: “Ucho suneli” (var nopirkt Rīgas centrāltirgū, austrumu ķimenes (cumin), sasmalcināts, izžāvēts baziliks, koriandra sēklas – visas garšvielas jāliek pa pustējkarotei
• adžika
• sāls pēc garšas
Pagatavošana:
1. Savāra pupiņas (var izmantot arī tās, kuras veikalos pārdod jau savārītas).
2. Katlā (vislabāk čuguna vai vismaz tādā, kuram biezs dibens – būtiski, lai nepiedeg un siltums vienmērīgi pārņem visu katlu) kausē sviestu un pievieno arī olīveļļu. Tad pievieno garšvielas – ucho suneli un cumin. Samazina siltuma padevi un piestā sasmalcina koriandra sēklas un pievieno arī tās.
3. Nomizo un sasmalcina sīpolus un ķiplokus un cep taukvielās, kamēr kļūst caurspīdīgi. Pievieno arī šķipsnu bazilika un sāls.
4. Ja pupiņas tikko uzvārītas, tām pievieno saceptos sīpolus un ķiplokus. Ja tās jau vārītas iepriekš, aukstas un atdzisušas, tad otrādi. Vēlams neizliet šķidrumu, kurā pupiņas vārījušās, un pievienot arī to.
5. Pēc brīža pievieno arī adžiku un vāra, kamēr 2/3 pupiņas jūk ārā, veidojot tādu kā pastu – tas ilgst apmēram 15-20 minūtes. Kad pupiņas gatavas, iemaisa iepriekš sagrieztu svaigu kindzu. Arī to nedaudz vēl pasautē.