Gruzīnu Virtuves meistardarbi – pkhali
Gruzijas virtuvē ir daudz dārzeņu ēdienu bez gaļas, kas ir izcili piemēroti gavēnim un veģetārai diētai. Vieni no tiem noteikti ir pkhali. Tie ir sava veida kāposti un zaļumi, kas visbiežāk tiek pagatavoti ar ķiplokiem, etiķi un valriekstiem. Visbiežāk šo ēdienu pasniedz kā bumbiņas, kas dekorētas ar zaļumiem vai granātābolu sēklām. Ja vēlaties iepriecināt viesus un tuviniekus ar neparastu uzkodu, piedāvājiet viņiem pkhali no kāpostiem, viņi noteikti būs apmierināti ar šādu gardumu.
Sastāvdaļas:
– Baltie kāposti – 0,5 kg;
– Valrieksti – 100 g;
– Sīpoli (pēc izvēles) – 100 g;
– Svaigs koriandrs – 50 g;
– Ķiploki – 5 gab.;
– Melnie un sarkanie pipari;
– Sāls – pēc garšas;
– Vīnogu vai ābolu etiķis (6%) – 10 ml;
– Granātābolu graudi vai sarkanās paprikas pipari – dekorēšanai.
Sagatavošanas metode:
– Nomazgājiet kāpostus, noņemiet augšējās lapas. Grieziet kāpostus mazos kvadrātos (apmēram 4-5 cm), ielieciet pannā. Piepildiet ūdeni, uzlieciet uz vidējā siltuma, uzvāriet.
– Pievienojiet sāli un vāriet 10-15 minūtes.
– Nosusiniet kāpostus. Sasmalciniet tos kā kartupeļu biezeni, izmantojot gaļas mašīnu vai maisītāju. Pārvietojiet uz trauku.
– Nomazgājiet zaļumus, ļaujiet tiem nožūt. Smalki sagrieziet ar nazi. – Ielieciet riekstus maisiņā un kārtīgi sasmalciniet.
– Ķiploku daiviņas sagriež vairākos gabalos. Sīpolu nomizo, sagriež šķēlītēs. Sasmalciniet kā kāpostus, sajauciet ar kāpostu biezeni.
– Novietojiet riekstus, garšaugus un ķiplokus blenderī. Ielejiet etiķi.
– Pievienojiet riekstu masu kāpostiem, pievienojiet garšvielas. Rūpīgi samaisiet.
– No kāpostu masas veidojiet tenisa bumbas diametra formas bumbiņas, tās saplaciniet, novietojiet uz šķīvja. Katras bumbiņas centrā novietojiet granātābolu vai piparu gabaliņu.