EN  RU

Gruzīnu Virtuves Meistardarbi – satsivi

Gruzijas virtuve ir slavena ar gardiem un sātīgiem ēdieniem. Satsivi no vienas puses ir mērce, ko var pasniegt ar gaļas un zivju ēdieniem, no otras – tas pats par sevi ir nacionālais ēdiens. Visbiežāk tas ir mājputnu ēdiens – vistas vai tītara. Retos gadījumos tas ir izgatavots arī no citām gaļām vai pat zivīm.

Sastāvdaļas:
Valriekstu pastai:
• 130 g grauzdētu valriekstu
• 2 čili
• 3 daiviņas ķiploku
• ½ buntītes kinzas
• sula no 1 citrona
• 250 ml vistas buljona
• pipari
• sāls

Vistai:
• 1 ēdamkarote olīveļļas
• 1 ēdamkarote sviesta
• 6 vistas šķiņķīši
• sāls
• malti melnie pipari
• 1 sīpols
• 2 ēdamkarotes miltu
• 500 ml vistas buljona
• ūdens

Pagatavošana:
1. Virtuves blenderī kopā maļ grauzdētus valriekstus, čili, ķiploka daiviņas, kinzu, citronu sulu, vistas buljonu, sāli un piparus.
2. Visu samaļ viendabīgā masā.
3. Pannā uz vidēji lielas uguns karsē olīveļļu un sviestu, tajā liek vistas šķiņķīšus un apbrūnina tos no abām pusēm. Pārkaisa ar sāli un pipariem. Apbrūnināto vistu ņem ārā no pannas.
4. Pannā vistas taukos uz zemas uguns apcep sakapātu sīpolu un sautē, līdz tas ir caurspīdīgs. Pievieno miltus, ko iemaisa sīpolos. Pievieno buljonu, visu samaisa un karsē, līdz masa ir viendabīga un krēmīga.
5. Pievieno iepriekš pagatavoto valriekstu pastu. Tajā liek vistas šķiņķīšus, pievieno ūdeni. Visu uzvāra un tad uz mazas uguns atstāj karsēties aptuveni 30 minūtes zem vāka.
6. Pasniedz ar rīsiem un svaigi kapātiem zaļumiem.