Kādu baltvīnu izvēlēties pie grilētiem zivju ēdieniem?
Vasarai lutinot, pat slinkākie grilētāji šogad jau ir paspējuši iekurt savus grillus, kairinot apkārtējo smaržu un garšu kārpiņas ar vilinošiem aromātiem. Kā zināms, maltītei atbilstoši dzērieni izceļ garšu un padara ceļojumu vasaras ēdienu pasaulē vēl izteiksmīgāku. Pie grilētiem ēdieniem piemērotu vīnu izvēle ir ļoti plaša, un viena no vīna valstīm, kas piedāvā plašu sortimentu, lai noķertu vasaras garšu, ir Gruzija. Par to, kā izvēlēties piemērotu vīnu grilētiem zivju ēdieniem, stāsta Latvijas Vīnziņu asociācijas prezidents Jānis Kaļķis.
Gruzijas baltvīns, kas gatavots pēc tradicionālas gruzīnu tehnoloģijas, top māla kvevros. Rezultātā tas iegūst oranžāku nokrāsu, un pēc struktūras ir daudz spēcīgāks nekā parasts baltvīns. Var teikt, ka tas ir baltvīns, kam piemīt sarkanvīna struktūra un garša, pateicoties tā sastāvā esošajām miecvielām. Savukārt, Gruzijas baltvīns, kas gatavots pēc “eiropiešu” (nav īsti pareizs apzīmējums, bet noder labākai sapratnei) metodes, neiesaista kvevru izmantošanu. Tam ir vieglāks stils, un garša ir vairāk atkarīga no izmantotajām vīnogu šķirnēm un vinifikācijas metodēm. Arī sarkanvīns, kas gatavots kvevros, ir ar izteiktāku miecvielu klātbūtni, rezultātā iemantojot izteiktāku struktūru un izteiksmīgāku garšu. Savukārt, sarkanvīns, kas gatavots pēc “eiropiešu” metodes, parasti ir vieglāks un augļaināks. Jāņem vērā, ka, ja noturēšanas procesā, izmantots ozolkoks, vīnam tas piešķirs intensīvāku struktūru un papildu garšu.
Zivju vai jūras velšu grila ēdieniem labāk izvēlēties viegla stila vīnus ar stingru struktūru. No Gruzijas vīnu sortimenta, pie šiem ēdieniem vislabāk iederēsies Tsolikouri vai Kisi šķirnes baltvīni, kas gatavoti kvevros Imeretijas reģionā. Labi derēs arī “eiropiešu” stila baltvīns no Kahetijas reģiona, piemēram, zināmākais no visiem – Tsinandali. Baltā putnu gaļa ir viegls ēdiens, un tam labāk piemeklēt spēcīgas struktūras baltvīnu vai vieglu sarkanvīnu. Piemērota izvēle ir vīns no Rkatsiteli vīnogu šķirnes, kas gatavots kvevros, vēlams no Imeretijas vai Kartli reģioniem, jo būs vieglāks par savu Kahetijas līdzinieku.