EN  RU

Kādu sarkanvīnu izvēlēties pie grilētiem gaļas ēdieniem?

Vasarai lutinot, pat slinkākie grilētāji šogad jau ir paspējuši iekurt savus grillus, kairinot apkārtējo smaržu un garšu kārpiņas ar vilinošiem aromātiem. Kā zināms, maltītei atbilstoši dzērieni izceļ garšu un padara ceļojumu vasaras ēdienu pasaulē vēl izteiksmīgāku. Pie grilētiem ēdieniem piemērotu vīnu izvēle ir ļoti plaša, un viena no vīna valstīm, kas piedāvā plašu sortimentu, lai noķertu vasaras garšu, ir Gruzija. Par to, kā izvēlēties piemērotu vīnu grilētiem gaļas ēdieniem, stāsta Latvijas Vīnziņu asociācijas prezidents Jānis Kaļķis. 

Sarkanā putnu gaļa, piemēram tītars vai pīle pieprasa spēcīgu vīna stilu, bet tajā pat laikā eleganci. Vislabāk iederas DzelhaviTavkveri vai Aleksandrouli vīnogu šķirnes sarkanvīni, kas tradicionāli tiek gatavoti Imeretijas un Racha-Lechkumi reģionos. Savukārt, cūkgaļai piemērots gan baltvīns, gan sarkanvīns. Ja izvēlaties baltvīnu, laba izvēle ir Rkatsiteli šķirnes vīns, kas gatavots kvevros Kahetijas reģionā, jo tam ir spēcīga struktūra, kas spēs stāties pretī cūkgaļai. Ja sarkanvīnu, tad labākā izvēle būs Saperavi, kas gatavots t.s. “eiropiešu” metodē bez ozolkoka klātbūtnes. Jēra un liellopa gaļa pieprasa spēcīgu un aromātisku vīnu, vismaz jēra gaļas gadījumā noteikti. Te nu pilnīgi noteikti jāizbauda tradicionālais gruzīnu vīna stils – Saperavi, kas gatavots kvevros Kahetijas reģionā.

Izvēloties vīnu pie kāda no gaļas ēdieniem, nevar piemirst par marinādi, kas izmantota gaļas marinēšanai, jo arī tā var mainīt vīna izvēli. Te der atcerēties pāris vienkāršus ieteikumus: jo pikantāks ir ēdiens, jo vairāk salduma tam ir jāliek pretī. Tātad, ja tā ir pikanta gaļa, tad droši izvēlieties par labu saldenajiem gruzīnu sarkanvīniem: KindzmarauliKhvanchkaraChkhveri vai Ojaleshi. Saldskābas marinādes labāk “draudzēsies” ar tāda paša stila vīniem, piemēram Aleksandrouli vai Shavkapito. Arī liela daļa rozā vīnu ir saldskābo marināžu kategorijā. Garšvielām bagātas (ne pikantas) marinādes labāk papildināt ar aromātiskiem vīniem, no baltvīniem: Kisi vai Tsolikouri, bet no sarkanvīniem: Saperavi vai Tavkveri vīni.