Aiz Gruzijas meistardarba
Tāpat kā katra vīna pudele glabā savu īpašās garšas un aromāta noslēpumu, arī aiz katra mākslas darba stāv komanda, kas, apkopojot savas zināšanas, pieredzi un…
Amosa
Sarunas ar mīļiem draugiem, lielisks vīns un gardas uzkodas. Kas siltā vasaras vakarā var būt labāks par šo? It īpaši, ja iedvesma nāk no saulainās…
Dzintara vīns – neatkārtojamais Gruzijas dārgakmens
Oranžais vīns, jeb dzintara vīns, kā to sauc paši gruzīni, salīdzinoši nesen kļuvis par trendu pasaules vīna sabiedrībā, lai gan Gruzijā tas nav nekas jauns…
Gruzijas baltās vīnogu šķirnes un to stāsti
Vai gruzīniem pieder vecākā vīnogu šķirne pasaulē? Kādas vīnogas, saskaņā ar teiku, pēc grēku plūdiem iestādīja Mozus? Kā vieglāk atšķirt Gruzijas baltvīnus pēc uzrakstiem uz…
Iecienītākais laiks, kad doties uz Gruziju – vasaras izskaņa un agrs rudens
Pēdējā desmitgadē arī tūristi no Latvijas Gruziju, kā savu brīvdienu galamērķi, izvēlās arvien biežāk. Daudzveidīgais klimats, kas var pārsteigt gan ar siltu sauli, gan sausu…
Izbaudi Gruzijas meistardarbu!
Izbaudīt Gruzijas meistardarbu - otas vilcienā, krāsas pilienā, koķetā skatienā, baudpilnā vīna malkā mīļotā apskāvienā vai draugu kompānijā. Ieraudzīt Gruziju saules pielietā pusdienas laikā, tveicīgā…
Izskaistini savus ēdienus ar vīnu
Lai neapjuktu plašajā piedāvājumā, būtiski izprast to, kādas ir galvenās vīna iezīmes, un kā tie varētu tikt iedalīti. Ir baltvīni un sarkanvīni, tomēr starp tiem…
Jānis Kaļķis: “Man patīk izzināt, kas ir ieliets manā glāzē”
Jānis Kaļķis ir divkārtējs Latvijas labākā vīnziņa titula ieguvējs, Baltijas vīnziņu čempions un Latvijas Vīnziņu asociācijas prezidents. Viņš dāsni dalās ar savām plašajām zināšanām vīna…
Kas jāzina par Gruzijas nozīmīgākajām sarkano vīnogu šķirnēm?
No kuras Gruzijas sarkano vīnogu šķirnes nekādi nav iespējams izgatavot baltvīnu? Kuri Gruzijas sarkano vīnogu vīni ir lieliski piemēroti izturēšanai? Kurus vīnus jānovērtē un jāizbauda…
Kvevri – trauks, kurā glabājas 8000 gadu pieredzes
Unikālais māla trauks vīna pagatavošanai - Kvevri -, kā arī tehnoloģija vīna pagatavošanai tajā nav būtiski mainījusies kopš akmens laikmeta, kad Gruzijas iedzīvotāji sāka attīstīt…
Labais sliktajā – ko Krievijas embargo deva Gruzijas vīna nozarei
Padomju laikā Gruzija kalpoja par visas savienības vīna rezervuāru. Vīns, kā arī “vīnam līdzīgi dzērieni” tika ražoti milzīgos daudzumos, pievēršot niecīgu uzmanību tradīcijām vai kvalitātei.…
No akmens laikmeta līdz 21. gadsimtam – Gruzijas vīna līkloču vēsture
Gruzijas vīna vēsture ir ne tikai vissenākā, bet arī viena no līkumotākajām un raibākajām. Tā devusi pasaules vīna kultūrai tik daudz un vienlaicīgi spējusi saglabāt…
Noslēpumi, ko glabā Melnās jūras piekrastes reģioni
Kuros Gruzijas reģionos visbiežāk sastopamas retas un pat nezināmas un aizmirstas vīnogu šķirnes? Kurā reģionā sastopami visasprātīgākie gruzīni? Kā Samegrelo reģiona virtuve ietekmējusi šī reģiona…
Svarīgākais Gruzijas vīna reģions un vīni no tā
Kahetijā pagatavo apmēram divas trešdaļas visas Gruzijas vīna. Šis reģions ir interesants gan ar daudzveidību, gan ar kvalitāti. Vīna reģionu ģeogrāfiskais iedalījums Gruzijā ir veidots…
Vīna darīšanas un mākslas radīšanas baudas
Meklējot iespējas izbaudīt Gruzijas meistardarbu garšu, talkā aicinājām mākslinieci Rutu Martu Jansoni, kura radīja trīs brīnišķīgus lielformāta mākslas darbus. Saules pielietas dienas, rāma, tomēr aizraujoša…
Vīna darīšanas un mākslas radīšanas baudas – saruna ar mākslinieci Ruti Martu Jansoni
Māksliniece Rute Marta Jansone stāsta par to, kas vīna raudzēšanai kopīgs ar gleznošanu, un par to, kā tapa viena no galvenajām videoklipa "Izbaudi Gruzijas meistardarbu!"…
Vīndara “triks” hačapuri, kas liek vīnam garšot vēl labāk
Francijas vīndari reizēm sagaida viesus ar dažādām īpaši pagatavotām siera uzkodām, kas tik labi papildina vīna garšu, ka pieredzējuši pircēji pat īpaši piekodina degustēt vīnu…