EN  RU

Dzintara vīns – neatkārtojamais Gruzijas dārgakmens

Oranžais vīns, jeb dzintara vīns, kā to sauc paši gruzīni, salīdzinoši nesen kļuvis par trendu pasaules vīna sabiedrībā, lai gan Gruzijā tas nav nekas jauns – tur tas darīts jau gadsimtiem.

Kvevri traukā gatavotie sarkanvīni pēc sava rakstura tomēr ir pietiekami viegli salīdzināmi ar mūsdienīgiem vai pēc rietumu metodes gatavotiem sarkanvīniem – tikmēr dzintara vīns mūsu platuma grādos joprojām ir maz izzināts dārgums. Tas tiek fermentēts kvevri kopā ar miziņām un reizēm arī kātiem, tādēļ struktūras ziņā ir līdzīgs sarkanvīnam, lai gan tiek gatavots no baltajām vīnogām. Dzintara vīni mēdz būt asi, ar vidēju vai pilnu miesasbūvi. Tajos ir diezgan daudz tanīnu un tos bieži raksturo ar eksotisku augļu, riekstu un karameles notīm.

Oranžā toņa intensitāte mēdz atšķirties – jo ilgāk vīns tiek turēts kontaktā ar miziņām, jo tumšāks tas ir. Tie vīni, kas tiek fermentēti kopā ar kātiem, iegūst dūmainu, kūpinājumam līdzīgu noti, kas mazliet atgādina kūdraino skotu viskiju no Islay salas.

Dzintara vīns, būdams ekskluzīvs tikai Gruzijai, kārtējo reizi uzsver šīs valsts vīna kultūras unikalitāti un nepārspējamo daudzveidību.