EN  RU

Vīndara “triks” hačapuri, kas liek vīnam garšot vēl labāk

Francijas vīndari reizēm sagaida viesus ar dažādām īpaši pagatavotām siera uzkodām, kas tik labi papildina vīna garšu, ka pieredzējuši pircēji pat īpaši piekodina degustēt vīnu bez tām. Gruzijā vīndara slēptais ierocis ir hačapuri, jeb siera pīrāgs.

Katrā reģionā un reizēm arī katrā mājsaimniecībā šī ēdiena izskats un recepte mēdz ievērojami atšķirties. Vizuāli iespaidīgākais ir piejūras reģiona Adžārijas hačapuri, kas sociālo tīklu laikmetā kļuvis par īstu instagram karali. Adžārijas ģeogrāfija un Melnās jūras tuvums iedvesmojis šī pīrāga izskatu – tas atgādina laiviņu, piekrautu ar izkusušu sieru, kurā ielieta ola un ielikti pamatīgi sviesta gabali. Iekšzemē, kur top arī lielākā daļa vīnu, izplatītāks ir plātsmaizei vai picai līdzīgais plakanais Imeruli (nosaukums radies no Imeretijas reģiona), vai tam līdzīgais Megruli, kas uzlabots ar papildus siera kārtu. 

Neatkarīgi no receptes, kūpošs, izkusuša siera pilns hačapuri šķiet tā vien radīts, lai pasvītrotu Gruzijas vīnu garšu buķeti. Sevišķi dzintara vīns, kurā tanīnu ir tikpat daudz kā sarkanvīnā – ja uz galda ir arī hačapuri, pamatīgs malks šāda vīna ir vēl baudāmāks, jo asie tanīni viegli izšķīdina siera treknumu, sagatavojot paleti nākamajam kumosam.Nogaršo hačapuri kopā ar tsolikouri, rkatsiteli, mtsvane, kisi vai krakhuna šķirnes vīniem, un tu iepazīsi šo siera pārpilnības iemiesojumu no jauna!