Warning: Unterminated comment starting line 126 in /home/gruzijas/public_html/wp-content/themes/gw/functions.php on line 126
Kahetija : Gruzijas Vīni
   
 EN  RU

Gruzijas vīna reģioni

Gruzijas dažādie dabas apstākļi rada vislabāko vidi augstas kvalitātes vīnkopības un vīndarīšanas attīstībai, kuru īpatnību dēļ valsts teritorija ir sadalīta šādās vīnkopības zonās un mikrozonās:

Kahetija

ATRAŠANĀS VIETA:

Gruzijas galvenais vīna reģions ir Kahetijas (gruzīnu val.: kaxeTi) province, kas atrodas valsts galējā austrumu daļā un ziemeļos robežojas ar Krieviju, bet dienvidos – ar Azerbaidžānu. Tālāk uz ziemeļiem esošo apgabalu priekšrocība ir to tuvums galvenajai Kaukāza kalnu grēdai un vēsā vēja plūsmas, kas plūst uz dienvidiem. Šeit ir sausāks nekā rietumos, kur priekšrocība ir irigācija, un Melnās jūras ietekme ir mazāka.

Apakšzonas:
Šida Kahetija / Gare Kahetija

KLIMATS:

Kahetijas klimats ir mērens, kurš pāriet subtropu klimatā, ar karstām vasarām un mērenām ziemām.

AUGSNES TIPS:

Brūnās meža augsnes, karbonēta humusa un karbonēta aluviālā augsne , kā arī aluviālā meža un mitrās augsnes.

VĪNKOPĪBA UN VĪNDARĪŠANA

Aptuveni 65–70% visu Gruzijas vīna dārzu tiek kultivēti senajā un unikālajā vīnkopības un vīndarīšanas reģionā Kahetijā. Kahetija ir svarīgākais Gruzijas vīndarīšanas reģions. Galvenā vīnogulāju audzēšanas teritorija plešas Alazani upes abās pusēs, tāpēc to sauc par Alazani ieleju.

Labākās mikrozonas ir:
Mukuzani / Ahašeni / Hašmi / Kvareli / Kondoli / Kindžmarauli / Napareuli / Tsinandali / Manavi / Kardanahi / Tibāni

VĪNDARĪŠANAS METODES

Lai gan vairums vīnu tagad tiek ražoti, izmantojot modernās metodes, Kahetijā ir savas atšķirīgās Kvevri (krūka) /gruzīnu val.:ქვევრი/ darīšanas tradīcijas. Tradicionālajai Kahetijas vīna metodei pasaulē nav analoga. Pamata tehnoloģiskais process sastāv no vīnogu presēšanas vīna spiedē (gruzīnu val.: საწნახელი) un vīnogu misas sapildīšanas Kvevri traukā. Pēc presēšanas visu čača (gruzīnu val. საწნახელი) daudzumu pievieno “tkbili” Kvevri traukā un apmēram 10 dienas maisa 4 reizes dienā. Maisīšana ir īpaši svarīga, lai fermentācija, kas parasti ilgst 20-25 vai dažkārt pat 40 dienas, notiktu vienmērīgi un nepārtraukti. Pēc alkoholiskās fermentācijas čača (vīnogu mizas, kātiņi un kauliņi) nogrimst dibenā, un Kvevri trauks tiek aizvērts, un pēc malolaktiskās fermentācijas Kvevri trauks tiek hermētiski noslēgts. Čača pilda ideāla dabiska attīrītāja funkciju un noteiktā laika posmā tā piešķir vīnam daudz noderīgu īpašību, no kurām dažas var kļūt nepatīkamas, ja vīnu, uzlietu uz čačas, tur pārāk ilgi. Martā vai aprīļa sākumā notiek pirmā nokāšana. Pēc tam vīns tiek izturēts apmēram gadu un sistemātiski pārbaudīts.

Vīnam, kas izgatavots pēc Kahetijas vīnogām gan Eiropas, gan tradicionālajā stilā, piemīt augsta ekstrakcija, augsts fenola savienojumu un tanīnu saturs, patīkama buķete, šķirnei raksturīgais aromāts un garša.

SAPERAVI KARALISTE:

Var droši teikt, ka Gruzijas vīna darīšanas pagātne un nākotne ir balstīta uz šo ļoti daudzveidīgo šķirni. Saperavi ir gruzīnu sarkano vīnogu šķirne, kas izplatīta visos Kahetijas vīnkopības rajonos un gandrīz visos Gruzijas reģionos. Mūsdienās Gruzijā vīndarīšanas no Saperavi šķirnes vīnogām kultūra zeļ un plaukst. Ir sastopami dažādi vīni, kas darināti no Saperavi šķirnes, kuri raudzēti Kvevri /gruzīnu val.:ქვევრი/ vai ozola traukā, ar dažādiem nosaukumiem un dažādām garšām un aromātiem. Augstas kvalitātes sausie sarkanvīni ir izgatavoti no Saperavi šķirnes ar augstu izturētības potenciālu. To izmanto arī dabiskajiem pussaldajiem un brīnišķīgajiem rozā vīniem.

TSINANDALI:

Mikrozona atrodas Telavi rajonā Alazani upes labajā krastā. Vīna dārzi galvenokārt atrodas 300-750 m augstumā virs baltajiem vīnogulājiem. To pierāda arī fakts, ka saskaņā ar likumu, kurš tika izdots 20. gs. divdesmitajos gados, pamatojoties uz ko vīni tika pārdēvēti un tiem tika piešķirti numuri, Tsinandali tika saukts N 1, bet Saperavi – N 5. Klimats ir mēreni mitrs, ar karstu vasaru un mēreni aukstu ziemu. Galvenie augsnes tipi ir: lesa tipa, karbonāta, aluviāli-proluviālas un deluviālas izcelsmes māla un detrīta slāņi. Tsinandali ir darīts no Rkatsiteli un Mtsvane Kakhuri (85% – 15%). Tsinandali ir gruzīnu flagmanis.

ACVN (aizsargāts cilmes vietas nosaukums):

Sadalīts apakšnosaukumos, tajā ietilpst 14 no 18 aizsargātajiem cilmes vietas nosaukumiem (ACVN), piemēram, Tsinandali, Gurjaani, Vazisubani, Manavi, Kardanakhi, Tibaani, Kakheti, Kotekhi, Napareuli, Mukuzani, Teliani, Kindzmarauli, Akhasheni, Kvareli. No visiem Gruzijas vīniem Kakhetian vīns visspilgtāk izceļ augsnes īpašības.

Mukizani – ir sausais sarkanvīns. To raksturo tumša granātābolu krāsa, pilnīga garša, harmonisks, samtains, maigs, labi izteikts dažādībai raksturīgs aromāts un buķete, kā arī augsta ekstrakta smarža. Tas ir darināts no šķirnes Saperavi vīnogām. Mikrozona atrodas Šida Kahetijā, Gurdžani rajonā, Alazani upes aizas labajā krastā.

Napareuli – ir sausie baltvīni un sausie sarkanvīni.
Baltvīns ir darināts no šķirnes Rkatsiteli, un tas ir gaišā salmu krāsā ar skaidri noteiktu buķeti un savvaļas ziedu toni.
Sarkanvīns ir darināts no šķirnes Saperavi un izceļas ar tumši sarkanu krāsu, šķirnei raksturīgo aromātu, samtainumu ar labi attīstītu buķeti.
Mikrozona atrodas Alazani upes augšējā daļā, kreisajā krastā.

Kindzmarauli – ir dabīgs pussaldais sarkanvīns. Tam raksturīga tumša granātsarkanā krāsa, harmoniska garša ar pilnīgu, samtainu, maigu, patīkamu saldumu, augļu toņiem un šķirnes aromātu. Vīns ir darināts no šķirnes Saperavi vīnogām. Mikrozona atrodas Šida Kahetijā, Kvareli reģionā.

Kvareli – ir sausais sarkanvīns. Tam raksturīga tumši sarkana krāsa, šķirnes aromāti, līdzsvars un savdabīga buķete. Tas ir darināts no šķirnes Saperavi vīnogām, pilnīgi fermentējot ar misu. Mikrozona atrodas Kahetijā, Kvareli reģionā, Alazani upes kreisajā krastā.

Reģiona galvenās vīnogu šķirnes:

Baltās:

Rkatsiteli Kakhuri
Mtsvane (Kahetijas zaļās)
Kakhuri Msvivani
Vardisperi
Rkatsiteli
Grdzelmtevana
Chitistvala
Mirzaanuli
Khikhvi
Kisi

Sarkanās:

Saperavi
Tsiteli Budeshuri
Ikaltos Tsteli
Kharistvala