Gruzijas vīna reģioni
Gruzijas dažādie dabas apstākļi rada vislabāko vidi augstas kvalitātes vīnkopības un vīndarīšanas attīstībai, kuru īpatnību dēļ valsts teritorija ir sadalīta šādās vīnkopības zonās un mikrozonās:
Kartlija
ATRAŠANĀS VIETA:
Kartlija (qarTli, gruzīnu val.) ir vēsturisks reģions, kas atrodas Gruzijas centrālajā un austrumu daļā, caur to plūst Mtkvari upe, pie kuras atrodas arī Gruzijas galvaspilsēta Tbilisi. Kartlijai, kas klasiskajā literatūrā zināma kā Ibērija, viduslaikos ir bijusi svarīga nozīme gruzīnu etniskajā un politiskajā konsolidācijā. Kartlijas reģions sākas Tbilisi pievārtē un plešas līdz Imeretijai.
Apakšzonas:
Kvemo / Šida / Lejas Kartlija
KLIMATS:
Lejas Kartliju šķērso vairākas klimatiskās zonas, taču pārsvarā tas ir mitrs kontinentāls un mitrs subtropu klimats. Klimats no mēreni silta stepju klimata pāriet mēreni mitrā. Vasaras parasti ir karstas. Vidējā gada temperatūra ir 10,6 °C (51,1 °F), viszemākā – janvārī (-1,0 °C vai 30,2 °F), visaugstākā – jūlijā un augustā (21,4 °C vai 70,5 °F). Lielākais nokrišņu līmenis ir maijā (76 mm vai 3,0 collas), bet vismazākais – februārī (34 mm vai 1,3 collas).
AUGSNES TIPS:
Aluviāli karbonētas, brūnas pļavu augsnes, karbonēts humuss, grants, dzeltenzeme, uc.
Vīnkopība un vīndarīšana
Kartlija ir viens no vispopulārākajiem Gruzijas vīndarīšanas reģioniem. To top moderna klasiska stila vīni un ļoti kvalitatīvi dzirkstošie vīni. Vīnogulājos audzē plašajos Mtkvari un tās pieteku, Liahvi un Ksani plašajos baseinos. Šajā valsts daļā vīnogulājus audzē 750-800 metru augstumā virs jūras līmeņa.
Vīndarīšanas metodes:
Līdzīgi kā Kahetijā, arī Kartlijā ir izplatītas gan tradicionālās, gan arī klasiskās vīndarīšanas metodes.
ACVN vīni:
Atenuri ir tikai viens no Kartlijas ACVN (aizsargātas cilmes vietas nosaukums) vīniem, kuru dara no Chinuri un Goruli Mtsvane šķirņu vīnogām. Te var sastapt arī šādu šķirņu vīnogas: Jvari, Andreuli, Aragvispiruli, Grdzelmtevana, Melikuda, Chrogha, Kharistvala, Danakharuli, Buza. Līdztekus vietējām, Kartlijā ir izplatītas arī starptautisko šķirņu vīnogas: Aligote, Pinot Noir, Chardonnay, Sauvignon White, Pinot Blanc, Merlot.
ACVN Atenuri
Atenuri vārds bija labi zināms jau viduslaikos, šī vīna darīšanā tika izmantotas divu šķirņu -Chinuri un Goruli Mtsvane – vīnogas. Atenuri uzskata arī par dabisku dzirkstošo vīnu. Vīnogas Atenuri darīšanai vāca vēlāk nekā parasti. Misa tika nogādāta Ateni ielejā, augstkalnē, kur tā glabājās īpaši sagatavotos keramikas traukos. Glabāšanas vieta tika izvēlēta dabiskā aukstuma dēļ. Misa turpināja lēnām rūgt, bet pēc tam ziemā dabisko aukstumu nomainīja siltums, tādēļ reizēm vietējiem iedzīvotājiem nācās nest ledu no upes, lai vīnu atdzesētu. Rezultātā tika iegūts neticami izsmalcināts, caurspīdīgs un gaisīgs vīns.
Reģiona galvenās vīnogu šķirnes:
Baltās:
Chinuri
Goruli Mtsvane
Tetri Budeshuri
Sarkanās:
Tavkveri
Shavkapito
Saperavi
Asuretuli Shavi