RTVELI
Gruzijas vīna darīšanas tradīcijas ir ļoti senas. Turklāt, Gruzija ir pazīstama kā

“vīna šūpulis”, jo šeit ir atklātas pasaules vecākās vīnkopības un vīna darīšanas vietas. Tāpēc, nav pārsteidzoši, ka Rtveli (Gruzijas raža) ir sena Gruzijas tradīcija.
Gruzīni Rtveli joprojām uztver kā gandrīz mistisku un svētu darbību, kā svētkus. Rtveli ir vairāk nekā raža svētki, tas ir būtisks kultūras modelis.
Gatavošanās sākas daudz agrāk pirms ražas novākšanas.Tas ietver Qvevri mazgāšanu un pagrabu sakopšanu. Pēc tam sākas faktiskais Rtveli rituāls. Tas parasti ilgst vairākas dienas, cilvēki sāk strādāt agrās rīta stundās un dienu noslēdz ar mielastu, dejām un dziesmām.
Visātrāk darbi sākas Gruzijas siltākajā vietā, proti, Kahetija un trupinās ziemeļu daļā un ielejās, kur temperatūra sasilst lēnāk – Imereti, un visbeidzot Racha Lechkhumi, Guria un Adjara. Tā rezultātā dažas Gruzijas vīnogu šķirnes, piemēram, Chkhaveri un Jani, tiek novāktas ļoti vēlu, pat decembrī.
Rtveli ir viena no iecienītākajām ģimenes brīvdienām Gruzijā un tās nozīmīga kultūras daļa. Kopā sanāk visa ģimene. Satikšanās prieks ar tāliem radiniekiem, sarunas par dzīvi, darbu un jaunumiem ikdienas dzīvē. Valda pozitīva gaisotne un visi lieliski pavada laiku. Ģimene un draugi sanāk strādāt vīna dārzā, šajā vīna gada vissvarīgākajā laikā. Šeit ar pītiem groziem un svētku noskaņu sākas slavenais Gruzijas vīns, jo no tā bija atkarīga ģimenes labklājība.
Cilvēki Rtveli dienas datumu izvēlas ļoti rūpīgi, jo saulains laiks piešķir vīnam saldumu. Ražas novākšana parasti sākas agri no rīta. Tajā piedalās gandrīz katrs ģimenes loceklis, īpaši bērni. Viņiem patīk sacensties vīnogu vākšanā, skriet vīna dārzos, smieties un dažreiz arī satraukt pieaugušos. Šis process tuvina ģimenes, tāpēc gruzīni cenšas saglabāt tradīcijas un mudina piedalīties ikvienu ģimenes locekli.
Sākumā novāktās vīnogas tiek kārtotas pēc krāsas, jo baltās vai zaļās un melni sarkanās vīnogas ir jāsasmalcina atsevišķi, lai vīnam piešķirtu pareizo krāsu. Tradicionāli, dienas laikā, ģimenes locekļi novāc vīnogas un savāc tās lielā īpašā zonā, ko sauc par Satsnakheli, kur cilvēki, valkājot zābakus, ar kājām spiež vīnogas. Pēc tam vīnogu sula nonāk lielajos māla traukos, ko sauc par Qvevri. Šeit norit vīna darīšanas burvība.
Kad saule noriet, pienāk laiks jautrībai, gardam ēdienam un, protams, daudz un daudz vīna!
Dažu tradīciju saknes meklējamas tālā pagātnē, savienojot cilvēku un dabu, piemēram, gruzīnu Rtveli. Šis ir rituāls, kurā mēs varam atklāt gruzīnu dvēseli.