EN  RU

Tsitska

Tsitska, kas audzēta visā Imeretijas augšdaļā un centrālajā daļā, nozīmē "šķirne ar mazām vīnogām no Tsitske vai Tstiskiuri ciema". (Iv. Džavahišvili ). Tomēr saskaņā ar pašreizējiem standartiem vīnogas ir vidēja izmēra, ar biezu mizu. Vidēji lieli, parasti koniski ķekari mēdz būt kompakti un blīvi. Smadzeņu uzliesmojums parasti ir aprīļa vidū, un nogatavošanās notiek oktobra sākumā. Vīnogulājam ir mērens spēks, bet ar labu ražu.

Sausā veidā pagatavotiem Tsitska vīniem ir dzelteni augļi, piemēram, cidonijas, melone un bumbieri, dažkārt ar medus notīm. Tsitska var sajaukt ar Tsolikouri un dažreiz Krakhuna ACVN Sviri un citiem sausajiem galda vīniem. Vislabākās galda vīnam tiek uzskatītas Citska vīnogas ar 19,0-21% cukura saturu un 7-9g/l kopējo skābumu. Bet, ja to kultivē tā dabiski augstā skābuma dēļ, kas ražas novākšanas laikā ir 9–12 g/l, to arī izmanto dzirkstošajam vīnam.